Zoeksuggesties

Oude mijn, nieuwe techniek: bulkgoed doseren op grote schaal

In het Zweedse Garpenberg ten noordwesten van Stockholm worden sinds begin van de 13e eeuw metaalertsen gedolven. Begin 2011 besloot de exploitant Boliden om de mijn met aanzienlijke investeringen uit te breiden.

Uitbreiding van een oude mijn

In de bergen rond het Zweedse stadje Garpenberg bevinden zich zink, zilver, koper, lood en goud. Deze ertsen worden al sinds rond 800 jaar gedolven maar de mijn is nog lang niet uitgeput: nog in de jaren 2000 werden jaarlijks 1,4 miljoen ton erts gedolven. De mijn bevindt zich in het bezit van het Zweedse mijnbouwbedrijf Boliden AB dat in januari 2011 besloot om de mijn uit te breiden: met het doel de jaarlijkse opbrengsten nagenoeg te verdubbelen, investeerde het bedrijf tot 2014 600 miljoen dollar. Bij de mijn wordt het metaal met behulp van verschillende processen ter plekke van het gesteente gescheiden. Negen verschillende chemicaliën worden daarvoor gebruikt. Boliden had daarom negen doseerinstallaties nodig voor de opslag, dosering en toevoeging van bulkgoed-chemicaliën en een tiende installatie als reserve.

Kerngegevens

 • Uitbreiding van een Zweedse ertsmijn voor de verdubbeling van de productie van jaarlijks 1,4 miljoen ton erts
 • Dosering van negen bulkgoed-chemicaliën voor de winning van metaalertsen op locatie
 • Planning en montage van 10 complete installaties voor het gebruik van bulkgoed
 • onder andere met silo's, mengtanks en Big-Bag-leegstations
 • Voorbereiding van de montage van de installaties met 3D-simulaties

Bulkgoed-gebruik met alles erop en eraan

Boliden gaf technologie-dienstverlener Metso de opdracht voor de planning en Metso haalde vanwege de lange en succesvolle samenwerking de ProMinent-dochter Tomal erbij. Een bijzondere uitdaging vormde de omvang van de installaties en het aantal verschillende chemicaliën die daarin moesten worden verwerkt – voor Tomal was deze dimensie een première. Tomal was reeds in een vroeg stadium bij de planning betrokken en leverde later alle componenten van de installatie, waaronder silo's, poeder- en mengtanks, pomp-skids en Big-Bag-leegstations o.a. met doseerhulp, vulpeilindicatie, meetinrichtingen en multischroefdoseerders. Om een probleemloze montage te garanderen, werd de installatie van tevoren per 3D-simulatie in de betreffende ruimtes ingepast.

ProMinent levert betrouwbaarheid op grote schaal

 • Montage binnen 7 weken, definitieve inbedrijfstelling binnen nog eens 6 weken tot begin 2014
 • Kostenbesparende en efficiënte werking dankzij betrouwbare dosering
 • Storingsvrije werking dankzij uitgekiende siloplanning en geschikte doseerhulp die een continu materiaalstroom voor alle chemicaliën garandeert
 • Veilig gebruik – ook van giftige en gevaarlijke chemicaliën
 • Lage onderhouds- en stilstandkosten dankzij slijtarme installaties
 • Voor de exploitant: samenwerking met een ervaren, betrouwbare partner die de volle verantwoordelijkheid voor de veilige en nauwkeurige dosering neemt

Gebruikte producten - Oude mijn, nieuwe techniek: bulkgoed doseren op grote schaal

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren