Zoeksuggesties

Geschiedenis

Het idee is één ding. Wat je ermee doet, is heel iets anders. Pioniersgeest en een passie voor technologieën leiden je soms de wijde wereld in. Ook het streven iets in deze wereld te willen veranderen, heeft van dit bedrijf datgene gemaakt wat het vandaag de dag is. Zo heeft de oprichter Prof. Dr. h.c. Viktor Dulger altijd getracht de technische mogelijkheden van de productie en terugwinning van drinkwater te doorgronden en continu verder te ontwikkelen. Deze passie is aanstekelijk – en is sinds het prille begin tot op de dag van vandaag kenmerkend voor de houding van de ProMinent-groep en haar medewerkers.

60 jaar goed gedoseerd

1960

Prof. Dr. h. c. Viktor Dulger richt de Chemie & Filter GmbH op in Heidelberg. Het kleine bedrijf vervaardigt producten voor de fosfaatdosering. Deze helpen kalksteen te voorkomen.

1968

Een echt keerpunt: Prof. Dr. h. c. Viktor Dulger ontwikkelt de eerste elektronische magneetdoseerpomp, de "ProMinent electronic". Met deze pomp kunnen chemicaliën in de meest uiteenlopende processen worden bespaard. Voor de klanten betekent dit: kostenvermindering, zuinig doseren, milieuvriendelijkheid. Voor het (tot nog toe) kleine bedrijfje uit Heidelberg betekent deze slimme uitvinding de doorbraak. De pomp zou later het ProMinent-concern zijn naam geven. 1968 ontwikkelt het bedrijf bovendien de eerste ozongeneratorinstallaties.

1971

De eerste stap in de richting van de installatietechniek: de doorontwikkeling van de ozongeneratorinstallaties voor de waterdesinfectie. Het bedrijf uit Heidelberg wordt internationaal: de eerste vestiging in Zwitserland wordt geopend. Spoedig volgen in hoog tempo talrijke vestigingen over de hele wereld.

1975

De meet- en regeltechniek komt erbij, de perfecte aanvulling op het productportfolio. Nu biedt het bedrijf zijn klanten ook de meting en regeling van chemicaliën aan – een belangrijk onderdeel van de regelkring.

1976

Het bedrijf ontwikkelt de eerste chloordioxideproductie-installaties. Een consequente stap want de belangrijkste componenten (doseerpompen, regelapparaten) worden al in eigen huis geproduceerd. In de VS wordt een productielocatie opgebouwd.

1980

Azië is in opkomst: Singapore is de ideale locatie voor de oprichting van de eerste vestiging aldaar; van hieruit worden de toentertijd bloeiende markten in Zuidoost-Azië beleverd.

1982

Voor de uitbreiding van het capaciteitsbereik van de doseerpompen worden naast de magneettechniek ook elektromotoren voor de aandrijving aangeboden. De eerste motoraangedreven doseerpomp wordt op de markt gebracht.

1985

Het productportfolio wordt nog breder: om de regelkring te completeren, ontbreken alleen nog maar de sensoren. Doseerpompen en meet- en regelapparaten worden reeds in eigen huis geproduceerd. Nu wordt het sensorenprogramma geleidelijk uitgebreid. De eerste stap wordt gezet met sensoren voor het meten van chloor. Al snel wordt het assortiment aangevuld met producten voor de meting van alle gebruikelijke parameters.

1987

Nu heet de voormalige Chemie & Filter GmbH in aansluiting op de productnaam van de eerste elektronische magneetdoseerpomp "ProMinent Dosiertechnik GmbH". Tenslotte is dit de productnaam waarvoor het bedrijf reeds overal bekend staat.

1988

Opnieuw een mijlpaal in de bouw van doseerpompen: de marktintroductie van de eerste magneetdoseerpomp met microprocessorbesturing en lcd-display. ProMinent is nu definitief de technologieleider op het gebied van doseerpompen met een capaciteit tot ca. 50 l/h.

1989-1996

ProMinent groeit verder: er volgen productielocaties in Malta, China en Hongarije.

1992

Oprichting ProMinent Verder B.V.

1997

ProMinent biedt nu alle gangbare processen voor de waterdesinfectie technologie-onafhankelijk aan: de ozon- en chloordioxide-installaties worden aangevuld met ultrafiltratie- en UVdesinfectie-installaties.

1999

Met de overname van de ORLITA Dosiertechnik GmbH werd het aangeboden capaciteitsbereik van de doseerpompen aanzienlijk uitgebreid. ORLITA-doseerpompen zijn procespompen met een capaciteitsbereik van meerdere 10.000 l/h en worden vaak binnen de olie- en gasindustrie toegepast.

2000

De tweemiljoenste doseerpomp verlaat de fabriek.

2001

De twee zoons van de oprichter nemen als directeur-aandeelhouders de bedrijfsleiding over.

2005

Overname van TOMAL AB in Zweden. TOMAL is in Scandinavië een van de meest toonaangevende fabrikanten van droogdoseerders en polymeeraanmaakstations.

2007

Het portfolio wordt met procesdoseerpompen voor de hoogste drukken en doseerhoeveelheden uitgebreid.

2008

Overname van Van den Heuvel Watertechnologie bv in Nederland. VdH is fabrikant van chloorelektrolyse-installaties. Daarmee wordt het productportfolio opnieuw uitgebreid. Het aantal medewerkers stijgt wereldwijd tot rond 2100 personen.

2010

ProMinent viert het vijftigjarige jubileum.

2013

De distributie voor de Duitse markt wordt van de ProMinent Dosiertechnik GmbH afgesplitst. Er wordt een eigen distributiebedrijf voor Duitsland opgericht: „ProMinent Deutschland GmbH“.

2014

ProMinent Dosiertechnik GmbH heet nu ProMinent GmbH. De groeiende internationale activiteiten vereisen een wereldwijd begrijpelijke bedrijfsnaam.

2015

Er worden nieuwe producten geïntroduceerd: de gamma/ X, een uitbreiding van de beproefde magneetmembraandoseerpomp gamma/ L, en de hydraulische membraandoseerpomp Orlita® Evolution.

2016

Op 21 maart 2016 overleed prof. dr. H.C. Viktor Dulger, ondernemingsoprichter en voorzitter van de raad van commissarissen van ProMinent GmbH, op de leeftijd van 80 jaar.

2017

UV-installatie Dulcodes met regelbare capaciteit en vacuüm-chloorgasdoseersysteem DULCO®Vaq

2018

Invoering van het digitaal fluidmanagement onder het label DULCOnneX

2019

De Evolution mikro is een innovatieve kleine volume doseerpomp voor hoge drukken en de eerste in zijn soort met een elektronisch geregelde lineaire directe aandrijving.

2020

ProMinent viert zijn 60e verjaardag.

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren