Zoeksuggesties

Chemicaliëndosering: samen en toch gescheiden

Sinds november 2010 wint het Gjøa-productieplatform voor de Noorse kust olie en gas. Hiervoor zijn op zee tal van chemicaliën nodig. Het veilige gebruik daarvan wordt gegarandeerd door de sleutelklare doseerinstallaties van ProMinent.

Veeleisende toepassing van agressieve chemicaliën

Het drijvende productieplatform bevindt zich rond 50 kilometer voor de Noorse kust in het Gjøa-veld. Wat hier vanuit een diepte van 360 m naar boven wordt gehaald, is echter nog een mengsel van ruwe olie, gas en water. Tal van chemicaliën zorgen ervoor dat alles storingvrij stroomt en efficiënt kan worden verwerkt. Zij voorkomen corrosie, aanslag en afzettingen in de pijpen, verbeteren de stroomeigenschappen en zorgen ervoor dat de ruwe olie uit het naar boven gehaalde mengsel kan worden geëxtraheerd. Deze additieven zijn agressief en toxisch en mogen niet met elkaar in aanraking komen – er is risico op ongecontroleerde chemische reacties! Ook de hoge drukken en grote temperatuurschommelingen in deze omgeving maken het gebruik uitermate complex. Bij de dosering van deze stoffen is hoogste veiligheid een must.

Kerngegevens

  • Offshorewinning van olie en gas vereist het gebruik van tal van agressieve chemicaliën
  • Om veiligheidsredenen strikte scheiding van de chemicaliën absoluut noodzakelijk
  • Twee doseerinstallaties met in totaal 56 hydraulische membraandoseerpompen Orlita® MF en Orlita® MH

Orlita en offshore: de perfecte combinatie

De Noorse installatiebouwer PG Marine Group - Ing Per Gjerdrum AS, gespecialiseerd in offshorepompen en -injectiesystemen, moest voor de Gjøa-productieplatform twee sleutelklare installaties voor de dosering van verschillende chemicaliën ontwikkelen en produceren. Hun kwintessens: in totaal 56 doseerpompen van ProMinent. Men koos voor hydraulische membraandoseerpompen uit de series Orlita® MF en Orlita® MH die met hun robuuste en nagenoeg slijtagevrije constructie perfect zijn voor de woeste offshorewereld. Op het Gjøa-platform spelen ze nog andere troeven uit: een pomp drijft max. drie pompkoppen aan en doseert daarmee verschillende chemicaliën die strikt van elkaar blijven gescheiden. Voor de veilige werking zorgen de dubbelmembraan en het ingebouwde overstortventiel. De doseernauwkeurigheid is met ± 0,5% uitstekend.

Een pomp, veel chemicaliën, maximale veiligheid

  • Olie en gas storingsvrij transporteren en verwerken
  • Veilige werking dankzij betrouwbaar gescheiden chemicaliën
  • Weinig onderhoud dankzij slijtarme constructie
  • Gestroomlijnde opbouw: één pomp drijft 1-3 pompkoppen aan.
  • Uitstekende doseernauwkeurigheid van ± 0,5%
  • Pompuitvoering conform API 675

Gebruikte producten - Chemicaliëndosering: samen en toch gescheiden

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren