Zoeksuggesties

Afvalwaterbehandeling: Lage nitraatwaarden dankzij nauwkeurige dosering

In het Vlaamse Gewest wordt meer dan 83% van het afvalwater gezuiverd volgens de modernste methoden. Het project heeft een positieve uitwerking op de waterkwaliteit van de Schelde en de Maas en levert een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de Noordzee.

Een sleutelrol is weggelegd voor het bedrijf Aquafin, dat zo'n 30 jaar geleden door de Vlaamse regering werd opgericht. Vandaag de dag is het bedrijf verantwoordelijk voor ongeveer 323 waterzuiveringsinstallaties en hoofdriolen met een totale lengte van ongeveer 6648 km. Doseerpompen spelen een belangrijke rol bij de afvalwaterbehandeling.

Eén van de waterleidingbedrijven in Vlaanderen gebruikt slangenpompen voor het doseren van FeCl3 voor fosfor- resp. fosfaatneerslag en voor de toevoeging van koolstofbronnen (C-verbindingen) voor denitrificatie. Een bepaalde hoeveelheid gemakkelijk biologisch afbreekbare C-verbindingen is een voorwaarde voor een goed functionerende denitrificatie. Als het denitrificatieproces slechts in beperkte mate plaatsvindt, dan leidt dit tot een verhoogde nitraatvorming. Dit moet vermeden worden.

Het bedrijf gebruikt al jaren membraandoseerpompen voor de dosering van FeCl3 en voor de PAC-dosering. Bij hoge voordrukken kan het gebeuren dat membraandoseerpompen een te hoge opbrengst geven. Daarom besloot Aquafin om slangenpompen te testen. Deze werkten echter niet als gehoopt. De slangenpompen met een kleine binnendiameter raakten verstopt door verontreiniging van de te doseren media/additieven. Bovendien hadden de slangen slechts een korte gebruiksduur of barstten deze in sommige gevallen. Als gevolg van deze negatieve ervaring werd besloten om nieuwe pompen te selecteren en te gebruiken.

Kerngegevens

  • Eenvoudigere slangvervanging onder menubegeleiding
  • Dosering van chemicaliën van 5,1 l/uur tot 410 l/uur bij een tegendruk van maximaal 8 bar
  • Dosering van zeer viskeuze deeltjeshoudende media/polymeeroplossingen
  • Dosering van zeer uitgassende, schurende of schuifgevoelige vloeistoffen

Aquafin schreef een aanbesteding uit voor 20 nieuwe pompen om het bestaande doseersysteem voor koolstofbronnen te vernieuwen. In de aanloop naar het project testte de waterleverancier verschillende pompen. Ook een ProMinent-slangenpomp werd overwogen: onze slangendoseerpomp DFYa. Deze werd getest in de waterzuiveringsinstallatie bij Genk (België). De tests begonnen in juni 2020 en namen ongeveer twee maanden in beslag.

Onze DFYa overtuigde dankzij de talrijke constructieve functies:

  • de pomp geeft het gewenste en het werkelijke debiet direct digitaal weer. Het weergegeven debiet komt exact overeen met de gedoseerde hoeveelheid en is zeer eenvoudig in te stellen en aan te passen aan de desbetreffende toepassing.
  • Het onderhoud is zeer eenvoudig. De pomp heeft een speciale, software-ondersteunde slangvervangingsprocedure. Gebruikers krijgen via het display ondersteuning in de vorm van nauwkeurige instructies over de te volgen stappen.
  • Omdat de doseerkop van de DFYa niet met glycerine is gevuld, is de tijdrovende handeling van aftappen en bijvullen overbodig.
  • De pomp wordt aangesloten via een buitendraad en niet, zoals traditioneel het geval is, via een slangpilaar. Hierdoor kunnen starre pijpleidingen stevig gemonteerd worden.
  • De dosering is momenteel tijdgestuurd met vooraf bepaalde hoeveelheden. Aangezien de ProMinent-pomp een besturingsmogelijkheid van 4-20 mA heeft, overweegt de gebruiker om in de toekomst over te stappen van een tijdgestuurde dosering op een mA-gestuurde dosering.
  • Een ander voordeel van de DFYa is het grote doseerbereik van 5,1 l/uur tot 410 l/uur. Eén pompuitvoering is geschikt voor alle benodigde debieten.
  • Last but not least gebruikt de DFYa een met vlechtwerk versterkte slang met een brede binnendiameter. Deze brede binnendiameter van de slang voorkomt verstoppingen. De versterking met vlechtwerk verlengt de levensduur van de slang bovendien enorm.

De waterleverancier raakt al tijdens de testfase overtuigd van de slangendoseerpomp DFYa : sinds de start van de testfase in juni 2020 doseert het systeem betrouwbaar, zelfs tijdens periodes met een hoge omgevingstemperatuur. Een extra flowmeter toonde aan dat de pomp de juiste hoeveelheid van 50 l/u telkens zeer stabiel doseerde - ook onafhankelijk van het productniveau in de opslagtank. Dit werd ook bevestigd door de gebruiker. Hij was bovendien onder de indruk van het lage geluidsniveau. Een ander voordeel is dat de pomp uit één serie geschikt is voor alle drukvoorwaarden en doseerhoeveelheden (tot 100 l/u) die in deze installatie vereist zijn. Dit maakt het op voorraad houden van reserveonderdelen aanzienlijk eenvoudiger. Daar komt ook nog eens het gemakkelijke onderhoud van de pomp bij. Aangezien er geen glycerine in de slangkamer zit, kan het enige slijtagedeel – de slang – snel vervangen worden. De slangvervanging van de DFYa wordt door de pomp ondersteund. De onderhoudsintervallen van de DFYa zijn zeer lang vanwege de met vlechtwerk versterkte slang en omdat de pomp op zeer lage snelheden werkt voor het vereiste volume.

De installatie en het gebruik van de ProMinent-pompen is ook eenvoudiger. Gebruikers kunnen, ondersteund door nauwkeurige instructies via het display en het intuïtieve bedieningsmenu, in zeer korte tijd instellingen en parameterwijzigingen doorvoeren.

Aquafin was niet alleen uiterst tevreden over de werking en prestaties van de DFYa . Ook de goede samenwerking met en ondersteuning van het Belgische ProMinent-team was overtuigend. Het bedrijf bestelde 20 slangenpompen van de DFYa-serie. ProMinent kijkt uit naar een goede toekomstige samenwerking met Aquafin.

Gebruikte producten - Afvalwaterbehandeling: Lage nitraatwaarden dankzij nauwkeurige dosering

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren