Zoeksuggesties

Abu Dhabi succesvol met kaviaar in de woestijn

Voor de ene is het een delicatesse, anderen gaan liever alvast tot het toetje over – net als veel andere dingen is kaviaar een kwestie van smaak. Aangezien de vraag op de wereldmarkt continu stijgt, produceert een innovatief bedrijf uit Abu Dhabi nu kaviaar in de woestijn.

Visionair bedrijfsconcept of utopie?

Men neme een ambitieus bedrijf als Emirates Aquatech, een visionair bedrijfsidee, voldoende investeringskapitaal en een terrein van ruim acht voetbalvelden in de woestijn. Dan ontstaat er de tot dusver wereldwijd grootste productielocatie van kaviaar en steurvlees in Abu Dhabi, de hoofdstad van het gelijknamige emiraat en tevens van de Verenigde Arabische Emiraten.

Kaviaar is gereinigde en gezouten kuit (eitjes) van verschillende steursoorten waarvan de in het wild levende soortgenoten met uitsterven worden bedreigd. Daarom is het kweken in zogenoemde aquaculturen en met name in gesloten recirculatievoorzieningen (RAS) een duurzame en milieuvriendelijke manier om aan de continu stijgende behoefte naar dit bijzondere, proteïnehoudende product te voldoen.

Het verantwoord houden van deze gevoelige dieren gaat gepaard met bepaalde risico's. Daarom moet het water in de viskweekvijvers continu worden behandeld om met name een mogelijke verspreiding van ziektes te voorkomen. Daarbij zet het bedrijf United Food Technologies (UFT) AG uit het Duitse Weinheim, dat het ambitieuze project heeft gerealiseerd, in op betrouwbare ozoninstallaties en de systeemkennis van ProMinent GmbH.

Kerngegevens

  • Jaarlijkse productie van 35 ton kaviaar en 700 ton steurvlees.
  • 64 gesloten recirculatievoorzieningen voor de waterbehandeling
  • Waarborgen van een optimale waterkwaliteit voor het houden van de gevoelige vissen dankzij acht ozoninstallaties

De wonderen van de techniek

Sinds de inbedrijfstelling in juni 2011 werden in 64 bassins steuren voor de productie van hoogwaardige kaviaar gekweekt. Het in aquacultuur-installaties gespecialiseerde bedrijf UFT zet voor de waterdesinfectie in totaal acht ozoninstallaties van het type OZONFILT® OZMa in en 64 injectiestations voor het elimineren van ziekteverwekkende micro-organismen.

Het uitgekiende systeem – van de waterafname, de ozonproductie uit de omgevingslucht, de exacte dosering van het ozongas in het reactievat tot het terugpompen van het gedesinfecteerde water in de verschillende bassins – is een technisch wonderwerk. ProMinent leverde naast de ozongeneratoren en de installatiespecifieke injectiesystemen ook de nodige restozongasvernietigers en de elektronische besturingseenheden voor de integratie in het controlesysteem.

Schoon water zorgt voor planningszekerheid

Dankzij de optimale waterkwaliteit samen met de juiste watertemperatuur en een natuurlijke voeding worden de beste groeiomstandigheden voor de inmiddels 300.000 vissen gecreëerd en op lange termijn gewaarborgd. Dat geeft de exploitanten in Abu Dhabi planningszekerheid voor de toekomst. Daarnaast wordt de in 2015 beoogde capaciteit van jaarlijks 35 ton kaviaar en een productie van 700 ton steurvlees bereikt. Afnemers van de prijzige delicatessen van meer dan 100 euro per 50 gram zijn de regionale markt in de Verenigde Arabische Emiraten, hotels, luchtvaartmaatschappijen en cruiseschepen. Sinds ruim een jaar heeft Emirates Aquatech ook de vergunning van de Amerikaanse Food and Drug Administration en kan nu ook de grootste markt met 50 procent van de wereldwijde vraag uitstekend bedienen. Dus vis en kaviaar zat – en dat uit de woestijn!

  • Waarborgen van een optimale waterkwaliteit in veeleisende viskwekerij dankzij internationale coöperatie van gespecialiseerde bedrijven
  • Efficiënte desinfectie van het bassinwater met betrouwbare ProMinent-ozoninstallaties
  • Elimineren van ziekteverwekkende micro-organismen zorgt voor gezonde groei van de vissen en beste productkwaliteit
  • Planningszekerheid voor de exploitant dankzij gelijkblijvende en stuurbare leefomstandigheden voor de dieren

Gebruikte producten - Abu Dhabi succesvol met kaviaar in de woestijn

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren