Zoeksuggesties

Installatiehygiëne – met chloordioxide aan de veilige kant

Bacteriën en kruisbesmetting – dan luiden bij de productie van levensmiddelen alle alarmklokken! Lees hier hoe fabrikanten van pluimvee- en slaproducten dit in de praktijk efficiënt oplossen met chloordioxide-installaties van ProMinent.

Hygiëne– van essentieel belang

De voorgeschreven reiniging van alle vlakken en oppervlakken die in aanraking komen met product na elke productiecyclus, wordt aangeduid als installatiehygiëne of ook wel Open Plant Cleaning (OPC). Open machines kunnen echter niet door Cleaning-In-Place (CIP) worden gereinigd en niet elk apparaat kan met een realistische inspanning worden gedemonteerd.

Bij een producent van kant-en-klare salades, ontstonden herhaaldelijk gevallen van listeria-belasting die ontstonden op verschillende locaties in de productie. De onderneming nam contact op met een gespecialiseerd reinigingsbedrijf, dat wederom advies vroeg bij een chemicaliënleverancier. Alle inspanningen bleven zonder succes.

Voor het voorkomen van kruisbesmetting en bacteriegroei bij kritische productielocaties, zoals de plukmachines en de koeling van het slachtgoed, zocht een verwerkingsbedrijf voor pluimvee naar een efficiënte oplossing.

Beide ondernemingen werden uiteindelijk met succes geholpen met chloordioxide-installaties van ProMinent.

Kerngegevens

  • Elimineren van bacteriën bij de productie van slaproducten
  • Voorkomen van kruisbesmetting bij de verwerking van pluimvee
  • Desinfectie van spoel- en proceswater optimaliseert de installatiehygiëne en maakt gebruik van aanwezige infrastructuur
  • Chloordioxide-installatie Bello Zon® CDLb is de efficiënte en veilige oplossing

Desinfectie van proces- en spoelwater – zo doen wij dat!

Desinfectie van spoel- en proceswater is een mogelijkheid voor het verbeteren van de hygiënestandaards binnen bestaande infrastructuur.

De slaproducent testte een chloordioxide-installatie Bello Zon® CDLb en doseerde bij de laatste reinigingsstap 0,4 ppm ClO2 in het spoelwater. Deze concentratie mag op basis van de drinkwatergoedkeuring in Nederland worden gebruikt, zonder dat hoeft worden nagespoeld met water.

In het pluimveebedrijf wordt een vergelijkbare oplossing gebruikt: Hierbij wordt het spoelwater ook aangelengd met 0,4 ppm chloordioxide. Daarnaast vindt elke morgen voor aanvang van de productie gedurende 30 minuten een "Stootspoeling" met een concentratie van 2 ppm plaats, om bij aanvang van de productie hygiënische voorwaarden te waarborgen en de bacteriegroei gedurende de rest van de dag te beperken.

In beide gevallen bereikt het water de meest ontoegankelijke plekken en stelt deze continu bloot aan de werking van het desinfectiemiddel. Een middel dat gedurende lange tijd stabiel is, zoals chloordioxide, werkt bovendien dagenlang in de pijpleidingen en installaties en verhindert zo ook bij productiestilstand microbacteriële groei.

Chloordioxide – de veilige oplossing

De testresultaten bij de slaproductie waren overtuigend en binnen 18 maanden kon de waterkwaliteit duidelijk worden verbeterd: Het listeria-probleem was opgelost en bij de bacteriënmeting werden waarden bereikt die geschikt zijn voor drinkwater. Ook legionella was niet meer constateerbaar, zodat het reinigingsbedrijf het extra op het bestrijden hiervan gerichte plan verwierf. Ook bij de Nederlandse pluimveeproducenten kon door behandeling van het proces- en spoelwater de eerder geconstateerde kruisbesmetting met succes worden geminimaliseerd.

Dankzij de tussenopslag van chloordioxide wordt de Bello Zon® CDLb niet ontworpen voor de piekbelasting, maar op basis van het gemiddelde verbruik. Hierdoor worden de investeringskosten ten opzichte van de gebruikelijke installaties drastisch verlaagd. Door het gesloten gassysteem kan geen chloordioxide ontsnappen uit de installatie, waardoor een veilig, evenals een voordelig en milieuvriendelijk bedrijf met minimaal gebruik van chemicaliën is gewaarborgd. De beide Nederlandse levensmiddelproducenten zijn uiterst tevreden met de nieuwe oplossing en hebben intussen meer chloordioxide-installaties van ProMinent geïnstalleerd.

  • Effectieve eliminatie van bacteriegroei en voorkomen van kruisbesmetting
  • Voordelig gebruik van aanwezige infrastructuur voor installatiereiniging
  • Installatie- en milieuvriendelijke desinfectie via proces- en spoelwater
  • Duidelijke kostenbesparing door minimaal gebruik van chemicaliën
  • Geringe opstarttijd na installatiestilstand door een gedurende zeer lange tijd stabiele chloordioxide-oplossing

Gebruikte producten - Installatiehygiëne – met chloordioxide aan de veilige kant

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren