Zoeksuggesties

Moderne brouwtechniek voor hip après-skibier

Bergbeklimmen en skiën in de Alpen – dat zijn de toeristische trekpleisters van het Zillertal in Oostenrijk. Maar wist u al dat zich in het plaatsje Zell de oudste privébrouwerij van Tirol met een hypermodern brouwhuis bevindt?

Bierbrouwen voor het toerisme

Zell am Ziller met zijn ruim 1.800 inwoners ligt op een klein uur rijden van Innsbruck. In 1500 werd daar de oudste brouwerij van Tirol opgericht die inmiddels Zillertaler Bier GmbH heet. Het bedrijf ziet zich tegenwoordig als regionale brouwerij en levert bierspecialiteiten binnen een straal van 100 kilometer. 85 procent van de verkoop van 60.000 hectoliters gaat naar de horeca, twee derde wordt in vaten en een derde in hervulbare flessen verkocht. De regio leeft van het toerisme en met name tussen december en april stromen de ski- en snowboardliefhebbers naar de Alpen van het Zillertal. In die periode realiseert ook Zillertaler Bier GmbH rond 55 procent van de jaarlijkse verkoop.

Kerngegevens

  • Jaarlijkse bierproductie van ca. 60.000 hl bier
  • Brouwwater: kristalhelder bronwater
  • Comfortabele, volautomatische reiniging dankzij CIP-verdeler
  • Ten opzichte van de oude brouwlocatie bespaart het volautomatische nieuwe brouwhuis m.b.t. het koude wort meer dan 30 procent warmte en meer dan 34 procent stroom

Sterke partners, krachtige technologie

Sinds medio 2013 brouwt het Tiroolse bedrijf uitsluitend in het nieuw gebouwde Steinecker brouwhuis dat in belangrijke mate is gerealiseerd door de Duitse Krones AG uit Neutraubling.

De focus ligt hier op energiezuinig brouwen dankzij recycling van thermische energie in het brouwproces. Het door Krones Steinecker ontwikkelde proces EquiTherm combineert de warmtebehoefte bij het maischen met het warmteoverschot uit de afkoeling van het wort en zorgt zo voor een efficiënt energiegebruik in het brouwhuis en een duidelijk lagere behoefte aan primaire energie.

ProMinent GmbH is sinds vele jaren een sterke partner van de gerenommeerde Krones AG en levert een belangrijke bijdrage aan de brouwtechniek en daarmee ook aan de optimale kwaliteit van het eindproduct. De deskundigen uit Heidelberg leverden een aanmaakstation met twee tanks inclusief roerwerk en twee volgens Krones-eisen gestandaardiseerde doseerstations. Deze installaties zijn als consoles voor de wandmontage met geïntegreerde lekbak ontwikkeld en met de robuuste motor-membraandoseerpompen Sigma/ 2 basistype uitgerust. De pompen kunnen via de slaglengte handmatig worden ingesteld en zijn ontworpen voor een maximale pompcapaciteit van 130 l/h bij een tegendruk van 10 bar. Ze garanderen dankzij het gepatenteerde meerlaags-veiligheidsmembraan met optische signalering en een geïntegreerd overstortventiel ter bescherming tegen overbelasting een extreem hoge procesveiligheid.

Een bier voor elke smaak

Het volautomatische brouwhuis van Zillertaler Bier GmbH, waar de handmatige handelingen zich beperken tot het toevoegen van de hoppellets en de laboratoriumwerkzaamheden, is ontworpen voor tien brouwsels per dag. Tegenwoordig worden er tien soorten bier gebrouwen waaruit 13 verschillende biersoorten en biermixdranken worden geproduceerd, bijvoorbeeld pils, witbier, donker witbier, Märzen, donker bier of zwart bier. Bij deze keuze hoeven toeristen en dorstige sporters zich bij het après-ski nog maar één vraag te stellen: welk bier zal ik eens nemen? Ze zijn allemaal even lekker, dus: op uw gezondheid!

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren