Zoeksuggesties

Doseerpompen optimaliseren grondstoffen voor lithium-ion-batterijen

Ternaire oxidesystemen die lithium bevatten, garanderen bij lithium-vermogensbatterijen een hoge energiedichtheid, lange levensduur en een groot aantal laadcycli. Doseersystemen waarborgen tijdens de productie de kwaliteit van de benodigde voorproducten.

Nauwkeurig doseren is een must

Het Rijk van het Midden investeert grote bedragen in elektrisch aangedreven voertuigen (EV). China wil op de wereldmarkt koploper op het gebied van elektromobiliteit worden en breidt daarom de capaciteit van de batterijproductie fors uit. Energieopslagsystemen met een hoge energiedichtheid en cyclusstabiliteit zijn zeer in trek. Tot de belangrijkste opslagmaterialen die aan deze eisen voldoen, behoren lithium-nikkel-mangaan-kobalt-oxiden (NCM). Diverse fabrikanten in China hebben zich op de productie van de hiervoor benodigde ternaire voorproducten (precursoren) toegelegd. Hun deeltjesgrootte, grootteverdeling, zuiverheidsgraad en een groot aantal andere factoren bepalen de eigenschappen van de gesinterde kathode-eindproducten. Nauwkeurige doseerpompen en doseersystemen moeten ervoor zorgen dat de complexe productie van de ternaire voorproducten aan de hoge kwaliteitseisen voldoet.

Kerngegevens

  • Verbruik van kathodemateriaal wereldwijd jaarlijks ver boven de 200.000 ton
  • Voorproducten beïnvloeden rond 60% van de voorgeschreven kathode-eigenschappen van lithium-ion-batterijen
  • Hoge kwaliteitseisen aan de productie van voorproducten van kathodemateriaal

Nauwkeurige dosering van metaal-vloeistoffen

Voor de productie van ternaire precursoren worden in diverse productieprocessen verschillende reactieve stoffen met elkaar vermengd. De juiste toepassing van exact voorgeschreven concentraties is cruciaal voor de uiteindelijke productkwaliteit. De slimme high-end-doseerpompen van ProMinent voldoen aan deze eisen op een nauwkeurige en reproduceerbare manier. Magneetmotor-membraandoseerpompen gamma/ x, motor-membraandoseerpompen Sigma, hydraulische membraandoseerpompen Hydro en slangpompen garanderen de exacte dosering van alle benodigde stoffen.

In soms wel 15 verschillende processtappen zorgen de via het procesleidingssysteem aangestuurde doseerpompen in combinatie met sensoren voor de juiste hoeveelheid op het juiste moment. Ze doseren bijvoorbeeld de mengsels van vloeibaar metaal bestaande uit o.a. nikkel, kobalt en mangaan en creëren op die manier een oplossing met een exact gedefinieerde totale NCM-ionen-concentratie. Een stabiele precipitatie en een constante pH-waarde garanderen de nauwkeurige toevoeging van NAOH- en ammoniakoplossingen.

Na een rond 24 uur durend proces ontstaan er µm-grote productdeeltjes. Deze worden gesedimenteerd, bij max. 150°C gedroogd en kunnen na ca. 15 à 20 uur als ternair voorproduct worden ontnomen.

Meer dan 300 doseerpompen, sensoren en controllers van ProMinent worden door uiteenlopende fabrikanten in China toegepast. En dat heeft een goede reden: ze garanderen hoge procesveiligheid en zorgen met hun nauwkeurigheid voor de vereiste productkwaliteit van de precursoren voor ternair kathodemateriaal.

Met producten van ProMinent wordt op ieder moment voldaan aan de vereiste materiaaleigenschappen zoals vorm, zuiverheidsgraad, klopdichtheid, deeltjesgrootte of een specifieke oppervlakte van de ternaire voorproducten. Dit zijn onder andere DULCOTEST sensoren, meet- en regelapparaten diaLog DACa, magneet-membraandoseerpompen gamma/ X, motor-membraandoseerpompen Sigma, hydraulische membraandoseerpompen Hydro en slangpompen. De gamma/ X wordt in laboratoria toegepast en de Sigma en Hydro voor de productie van grote hoeveelheden. Slangpompen worden zowel in laboratoria als in de productie gebruikt.

De pompen zijn uitgerust met veiligheids- en bewakingsfuncties: onder andere een debietbewaking en een membraanbreuksignalering. Voor een veilig bedrijf zijn de doseersystemen bovendien uitgerust met tegendruk- en veiligheidsventielen, pulsatiedempers en magnetische debietmeetapparaten en sensoren. Parameters, zoals het gemeten debiet of pH-waarden van de DULCOTEST sensoren, dienen voor de bewaking en sturing van het procesleidingssysteem. Aan de hand van de vooraf bepaalde stuurwaarden wordt het doseervermogen van de afzonderlijke doseerpompen via een PID-regelaar aangepast.

  • Betrouwbare en nauwkeurige dosering van NaOH-, ammoniak- en NCM-oplossing
  • PID-regeling van het doseervermogen
  • Nauwkeurige pH-meting en sturing via procesleidingssysteem

Gebruikte producten - Doseerpompen optimaliseren grondstoffen voor lithium-ion-batterijen

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren