Zoeksuggesties

Geen kans voor kiemen

Zin in een slokje bronwater? Daarbij is soms voorzichtigheid geboden want ook water uit natuurlijke bronnen kan verontreinigd zijn. Hier helpt de effectieve zuivering met behulp van ultrafiltratie – bijvoorbeeld in de gemeente Vohenstrauß.

Verontreinigingen in het bronwater

De gemeente Vohenstrauß in het Oberpfälzer Wald vlak bij de Tsjechische grens voorziet ca. 8.000 inwoners van drinkwater uit de Fahrenberg-bron. Deze kon vanaf 2009 echter niet meer voor de watervoorziening worden gebruikt omdat bacteriologische verontreiniging met coliforme kiemen in het bronwater was vastgesteld. Het noodzakelijke drinkwater moest daarom worden bijgekocht.

De verantwoordelijke beleidsmakers streefden ernaar om het nitraatarme Fahrenberg-bronwater toekomstig weer als drinkwater te kunnen gebruiken en daarmee te besparen op de kosten voor het bijkopen van extra water. De geplande veilige drinkwaterbehandeling moest bovendien worden uitgevoerd met zo min mogelijk chemicaliën.

Kerngegevens

  • 8.000 inwoners moeten van drinkwater worden voorzien
  • Zuivering van 4,5 tot 9 kubieke meter verontreinigd bronwater per uur
  • Gebruik van ultrafiltratie- en UV-installatie voor het elimineren van kiemen

Effectieve filtratie

De gemeente Vohenstrauß vroeg ProMinent om in de watertoren aan de voet van de Fahrenberg een geavanceerde, volautomatische ultrafiltratie-installatie Dulcoclean® te bouwen en een UV-installatie Dulcodes voor de daaraan aansluitende bestraling. Bij de zuivering wordt het bronwater door de filtratiemodules geperst die poriën van maximaal 0,02 micrometer hebben (diameter van een menselijk haar: ca. 70 micrometer).

De installatie filtert deeltjes zoals vertroebelende stoffen, kiemen, parasieten of virussen effectief uit het water, waarbij de kleinste virussen slechts 0,025 micrometer groot zijn. Ook bij tijdelijke vertroebelingen of microbiologische invloeden na neerslag levert de installatie een gelijkblijvende filterkwaliteit zonder vertroebeling en vrij van ziektekiemen. Jaarlijks reinigt het systeem op deze manier tussen 40.000 en 50.000 kubieke meter drinkwater.

Resultaat

  • Na de inbedrijfstelling van de volautomatische ultrafiltratie-installatie en de UV-installatie kan de gemeente Vohenstrauß de Fahrenberg-bron weer onbeperkt gebruiken
  • Voorziening van hygiënisch zuiver drinkwater altijd gewaarborgd
  • Milieuvriendelijke oplossing omdat slechts een geringe hoeveelheid chemicaliën wordt gebruikt
  • Bijkoop van drinkwater niet meer nodig, daardoor worden kosten bespaard en de installatie rendeert al na slechts enkele jaren

»De installatie reinigt tussen 4,5 en 9 kubieke meter water per uur. Dankzij de intelligente sturing is het bedrijf volautomatisch en de installatie past de intervallen en de duur van de terugspoelingen afhankelijk van de vervuilingsgraad van het bronwater effectief en zelfstandig aan. Met de nageschakelde UV-installatie hebben we extra veiligheid omdat het water hier met ultraviolette straling betrouwbaar en chemicaliënvrij gedesinfecteerd wordt. We zijn erg blij dat we de Fahrenberg-bron weer voor onze drinkwatervoorziening kunnen gebruiken.« -  Theo Schwägerl, waterbeheerder

Gebruikte producten - Geen kans voor kiemen

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

Meer praktijkvoorbeelden voor deze branche

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren