Zoeksuggesties

Spa – de oorspronkelijke geneeskrachtige bronnen

Natuurlijk weet u wat een spa is. Maar wist u ook dat de naam afkomstig is van een Belgische kuuroord met natuurlijke waterbronnen? Inmiddels wordt het geneeskrachtige water in het openbare zwembad aldaar zelfs nog met ozon veredeld.

Succesvolle technische upgrade

Het openbare zwembad Piscine Olympique de Spa beschikt over een ruim buitenbad met een baanlengte van 50 meter. Binnen is er nog een bassin met een baanlengte van 25 meter en een groot kinderbad. Maar het meest bijzondere is toch wel dat het water in alle bassins afkomstig is van de geneeskrachtige bronnen – de bezoekers zwemmen dus in het beroemde 'eau de Spa'.

Vanwege de wettelijke voorschriften moest de exploitant echter de kwaliteit van het gebruikte bronwater verbeteren. Om deze reden besloot men in mei 2012 om de bestaande uitrusting te vervangen door een moderne ozoninstallatie en een UV-systeem voor de volledige waterbehandeling. Men koos ProMinent België als partner voor de upgrade aangezien de exploitant reeds positieve ervaringen met de geïnstalleerde doseerpompen en de uitstekende service had opgedaan. Maar de voornaamste reden was dat alle voor het zwembad benodigde onderdelen door één betrouwbare en vakkundige fabrikant geleverd moesten worden.

Kerngegevens

  • In de drie bassins bevindt zich natuurlijk, behandeld bronwater
  • Tijdens de zomerse piektijden tussen 1.500 en 2.500 badgasten per dag
  • Technische verbouwing met ozoninstallatie en UV-systeem terwijl het bad geopend blijft

Behandeling met ozon veredelt bronwater

De nieuwe installatie OZONFILT® OZVa produceert ozon dat onder druk in de inlaat van een statische mixer wordt gesproeid om een optimale homogenisering van water en ozon te bereiken. Het mengsel blijft gedurende tien minuten in de reactietank voordat het behandelde water weer wordt afgevoerd. Zo worden alle kiemen betrouwbaar geëlimineerd. Vervolgens wordt het water in een opslagtank met niveaubesturing gepompt. Aan de uitgang van de opslagtank bevinden zich twee transferpompen waarmee de buffertanks en de bassins worden gevuld.

Het desinfectieproces wordt met de volledige verwijdering van chloraminen voltooid. Daarvoor loopt het water door een zandfilter waarachter zich een UV-installatie van het type Dulcodes M bevindt. Deze installatie is speciaal voor de behandeling van grote waterhoeveelheden ontworpen en is dankzij de bijzondere stralers uitermate geschikt voor de foto-oxidatieve opbouw van chloraminen in het zwembadwater. Het volledige door ProMinent voor de waterbehandeling geleverde systeem voor alle drie de bassins wordt door het krachtige meet- en regelsysteem DULCOMARIN® II aangestuurd.

Resultaat

  • Alle componenten voor de waterbehandeling van één leverancier
  • Behandeling van bronwater met ozon garandeert naleving van de wettelijke eisen
  • Altijd hygiënisch zuiver zwembadwater dankzij desinfectie met UV-systeem
  • Verlaging van het waterverbruik en daardoor verlaging van de bedrijfskosten
  • Tevreden bezoekers omdat dankzij UV-systeem geen huid- en oogirritatie meer optreedt

»Sinds de inbedrijfstelling van het nieuwe systeem zijn we met de totale waterkwaliteit uitermate tevreden. Bovendien hebben we minder water voor de filterterugspoeling nodig, die niet meer dagelijks maar alleen nog maar om de drie dagen wordt uitgevoerd. Daardoor verlagen we de bedrijfskosten heel aanzienlijk. Maar nog belangrijker is de positieve feedback van onze bezoekers: er is geen onaangename chloorlucht meer en ook geen huid- en oogirritatie.« -  Gerard Poncelet, Manager van het Piscine Olympique de Spa

Neem contact met ons op

Dominique BERGER

Managing Director, ProMinent Belgium S.A., N.V.

»Mijn team en ik helpen u graag! Neem gerust contact met ons op.«

+32 (0)2 391 42 80  Aanvraag versturen   

ProMinent Nieuwsbrief - het laatste nieuws, op maat gemaakt voor u! Nu abonneren